quarrying and exporting of  
  rough granite blocks  

Graniittia vuodesta 1900


Omistajat

Finska Stenindustri Ab - Suomen Kiviteollisuus Oy:n perustivat vuonna 1900 merikapteeni I.R. Isaksson ja louhintainsinööri Hugo Blankett muiden osakkaiden kanssa. Hugo Blankett:sta tuli myöhemmin myös yrityksen maineikas toimitusjohtaja. Hän menehtyi vuonna 1949. Hieman Hugo Blanketin kuoleman jälkeen Oy Telko Ab osti yrityksen. Vuonna 1959 yritys vaihtoi jälleen omistajaa, kun Oy Paraisten Kalkki Ab osti sen. Lopulta maaliskuussa 1963 Vilho Kainu ja hänen perheensä ostivat yrityksen.

Kainun perhe omisti yrityksen aina vuoteen 1985 saakka, jolloin se myytiin Outokumpu Oy:lle. Vuonna 1995 Outokumpu puolestaan myi Finskan edelleen. Tuolloin yrityksen uudeksi omistajaksi tuli European Granites Company (Eurograniet) B.V., joka on osa suurta R.E.D Graniti konsernia. Siitä lähtien yrityksemme on keskittynyt graniitin louhintaan ja raakakiven vientiin.

 
 

Louhimot ja toiminnot

Finska aloitti kiven louhinnan 1900-luvulla Uudenkaupungin saaristossa Lounais-Suomessa, jossa avattiin Uudenkaupungin harmaan (Birkhall Grey) louhimo. Vehmaan punaisen (Balmoral Red fine-grained) louhimo avattiin vuonna 1901 jota seurasi Taivassalon punaisen (Balmoral Red coarse-grained original) louhimon avaaminen Taivassaloon.
 
 
 
Finska avasi 1920- ja 1930-luvulla useita louhimoita muun muassa Kökariin (Bothnia Pink), Myrskylään (Mahogany Red) ja Lohjalle (Premier Pink). Kaikki nämä louhimot suljettiin toisen maailmansodan vuoksi. Ainoastaan Vehmaan, Taivassalon n ja Uudenkaupungin louhimot jatkoivat toimintaansa sodan jälkeenkin.
1970-luvun alku oli radikaalien muutosten aikaa louhintateknologiassa: kauhakuormaajat tulivat perinteisten nostureiden tilalle ja tehokkaat porakoneet otettiin käyttöön. Uudistusten johdosta tuotantomäärät alkoivat kasvaa.

Uusia louhimoita avattiin 1970 – ja 1980-luvuilla. Näihin kuuluivat Kotkan punaisen(Eagle Red), Ylämaan ruskean(Baltic Brown), Virolahden punaisen(Carmen Red), Taivassalon punaisen (Balmoral Red coarse-grained), Oriveden punaisen (Cardinal Red) ja Porkkalan punaisen (Porkkala Red) louhimot. Monolan ruskean (Monola Brown) ja Taivassalon Pietilän louhimot avautuivat 1990-luvulla. Tällä hetkellä yrityksellämme on 8 toiminnassa olevaa louhimoa.

Hautakivien ja -patsaiden vienti oli 1970-luvun puoleenväliin saakka n. 50 % yrityksen vuotuisesta liikevaihdosta. Tämä kuitenkin hiipui vähitellen, kun raakakiven tuottamisen ja viennin investoinnit alkoivat kasvaa.

Pääkonttori sijaitsi ensimmäiset neljä vuotta Uudessakaupungissa, kunnes se siirtyi vuonna 1904 Helsinkiin, jossa se pysyi aina vuoteen 1963 saakka. Sen jälkeen toimisto on sijainnut Vinkkilässä.

 
 

Vienti

Kivien vienti alkoi vuonna 1901, ja ensimmäinen toimitus tehtiin Aberdeeniin, Skotlantiin. Ensimmäisen vuosikymmenen ajan Finskalla oli oma laivasto jonka muodostivat s/s STEN I, s/s STEN II ja s/s Balmoral.

Finska aloitti kiven viennin Australiaan 1920-luvulla. Iso-Britannia säilyi silti ylivoimaisesti suurimpana ostajana, mutta myös muut maat, kuten Ranska, Belgia ja Saksa, ostivat materiaalia kasvavissa määrin. Ensimmäiset hautakivet laivattiin Yhdysvaltoihin ja Kanadaan vuonna 1922 ja monumenttivienti näihin maihin säilyi yli 50 vuoden ajan. Raakakiven vienti on kasvanut vakaasti erityisesti 1970-luvun jälkeen, jolloin tapahtui suuria kehityksiä louhintamenetelmissä.

Tänä päivänä Finska vie raakakiveä yli 30 eri maahan, joista tärkeimpiä vientimaita ovat Italia, Espanja ja Kaukoidän maat.

 
 
 

Suomen Kiviteollisuus Oy – Finska Stenindustri Ab

Suomen Kiviteollisuus Oy – Finska Stenindustri Ab:n toiminta on keskittynyt graniitin louhintaan ja raakakiven vientiin. Yritys on perustettu vuonna 1900, joten meillä on pitkä historia ja kokemus kivialalta. Vuosien varrella Finskan kivistä on rakennettu lukuisia kauniita rakennuksia eripuolille maailmaa. Päämääränämme on tarjota asiakkaillemme korkealaatuisia materiaaleja sekä hyvää ja joustavaa palvelua.
 

Tuotteet


Taivassalon punainen
Vehmaan punainen
Ylämaan ruskea
Virolahden punainen
Kotkan punainen
Kurun harmaa

 
 
Suomen Kiviteollisuus Oy
Helsingintie 108
23310 Taivassalo

Puh. 040 1625 894
Fax 02 43 32 600
finska@finskastone.fi
» Kaikki yhteystiedot

Copyright © 2024 Finska Stenindustri AB | Webbinen.net